Sabtu, 25 Mei 2013

Sunblock Review : Mentholatum Acnes UV Tint & Parasol

MENTHOLATUM ACNES UV TINT

I bought this sunblock at Giant. The price is IDR 36,000 for 30 g, so it's affordable. It has SPF 30 & PA++, very suitable for outdoor activity. It has mild fragrance.

The number of "+" sign indicates the effectivity of sunblocks to protect the skin from UV A rays. I've described about UV rays & sunblock facts here


source : rohto.co.id


Ingredients : isopropyl methylphenol 0,1%, stearyl glycyrrhetinate 0,05%, di-alpha-tocopheryl acetate, Mg L-ascorbyl-2-phosphate, pyridoxine hydrochloride, rosemary extract, siliconized micro particle zinc oxide 10%, titanium 8,6%, siliconized talc, mica, titanium (Cl 77891), yellow iron oxide (Cl 77492), red iron oxide (Cl77491), black iron oxide (CL 77499), Perfume, water

Who may like this product :
  • People with oily skin. It has light texture, can absorb excess oil
  • People with acne problem. It contains isopropyl methylphenol as antibacterial agent & stearyl glycyrrhetinate to reduce redness of pimples
  • People who love multifunctional product. It can used as sunblock, acne medication, & makeup base/light foundation (since it's colored)
  • People who love matte finishing 
What I like from this product :
  • It's a SPF 30 PA++ sunblock, enough for outdoor activity
  • The texture is light, non sticky
  • It can be used as light foundation to cover uneven skin tone (but not effective to cover dark circles/dark spots)
  • It doesn't break me out
  • Affordable price, easy to get
What I dislike from this product :
  • Texture : It dries out my skin (>_< because my skin type is normal-dry)
  • Packaging : it's difficult to get the content out, the tube hole is too small. We should squeeze it hard
  • Color effect : it gives ashy finishing because I have tan skin
Repurchase : maybe yes
Rating : 3 of 5

PARASOL SUNBLOCK CREAM SPF 33

This sunblock is very easy to get, it's available in any drugstore. The sunblock cream has 2 types of SPF (15 and 33). I prefer SPF 33 due to my outdoor activities. Some people dislike the packaging. It looks like ointment, not cute at all. But it doesn't matter,the content is more important. I still think this product is great although it's a bit pricey (IDR 50,000 for 20 g >_<). This sunblock is waterproof & PABA free.

source : sdm-labs.com

Ingredients : Octyl methoxycinnamate, oxybenzone, microtitanium ioxide, methyl benzilidene camphor, butyl methoxy dibenzoil methane, cetyl alcohol, tocopherol acetate, sodium lauryl sulphate, propyl paraben, methyl paraben, red iron oxide Cl 77491, yellow iron oxide Cl 77492, aloe vera, purified water

notes 
  • Oxybenzone  : may cause disruption of hormones, prohibited for pregnant women
  • Sodium lauryl sulphate : comedogenic ingredient, not suitable for oily skin
  • Parabens (propyl & methyl paraben) : as preservative agents to prevent microorganism growth. Parabens have bad reputation that they can disrupt endocrine system & cause cancer. Some studies didn't prove parabens cause cancer, but they were easily detected among cancerous cells, but the result called out for more investigation. Pregnant women should avoid parabens because it can affect fetal growth.
Who may like this product :
  • People who have dry skin (me!)
  • People who can't accept fragrance in skincare
  • People who need waterproof sunblock for swimming
  • People who want multifunctional product. It can be used as sunblock, moisturizer, and makeup base.
Who may dislike this product :
  • People who have oily, acne prone skin
  • Pregnant women, since this sunblock contains oxybenzone & parabens
  • People who want nice coverage. This sunblock can't give any coverage to hide uneven skin tone & dark spots
What I like from this product :
  • Can be used as moisturizer & makeup base. It moisturizes my skin well & make my face powder last longer. It's a bit sticky at first, but can absorb into skin some minutes after applying
  • It gives healthy pinkish color on my skin
  • Fragrance free & PABA free
  • Waterproof
What I dislike from this product :
  • It's a bit heavy to wear during hot weather, it feels sticky under extreme sun exposure
  • A bit expensive (IDR 50,000 for 20 g)
Repurchase : yes 
Rating : 3 of 5

14 komentar:

  1. Stumbled upon your blog when I was googling reviews for Parasol. Thanks for the thorough review including the ingredients. Now I'm convinced to try Acnes instead! :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. you're welcome.. I'm glad my review helps you

      Hapus
  2. pernah make keduanya, dan setuju dg mbak Lintang klo Acnes UV tint bikin kulit kering. Yg cocok pk itu mungkin yg kulitnya oily. Oya, sekarang parasol spf 33 berubah formula. Yang baru gak sethick dan seberat yg lama. Aku juga pas ngrasain parasol 33 yg lama, alamak, susah kali diblendnya. Tp kmrn pas iseng2 beres2 etalase apotek dan mengintip ingredient parasol 33 (produksi tahun 2013), merasa ada yg beda, dan nekat mencobanya. Tyt bener, rasanya lain dr yg dulu pernah tak coba

    BalasHapus
    Balasan
    1. iya, acnes uv tint cocoknya buat kulit oily, di kulit yg kering apalagi pas lagi ngelupas hasilnya nggak banget. betul, sunblock parasol berubah formula, yg ungu juga. jadi lebih gampang diblend, formula yg sekarang bagus, nggak ada benzophenone. tapi ada petrolatumnya, padahal di brosur dibilang bebas vaselin hihihi..

      Hapus
  3. Sore, saya mau bertanya. Kalo acnes UV tint itu waterproof gak? Dan kalo parasol spf 33 itu bener-bener gak bisa ya buat oily skin? Saya mau cari yang bisa dipake berenang tapi kulit oily. Ada saran, Sis?
    Tadi saya nunda utk beli parasol, karena harganya itu loh, hehe.
    Btw, thank you ya, Sis. Blog kamu bermanfaat banget, keep reviewing :)

    BalasHapus
    Balasan
    1. acnes uv tint nggak tahan air.
      sebenernya parasol nggak benar2 waterproof, cuma water resistant selama 40 menit. water resistant sunscreen yg SPF >35 biasanya tahan air selama 80 menit sesuai aturan sunscreen internasional.
      parasol yg lotion harganya mahal, tapi yg krim lumayan kok hehe..

      dulu waktu outbound & nyebur ke air terjun aku nekat lho pakai vaseline healthy sunblock di muka soalnya dia water resistant. untung nggak breakout. vaseline ini harganya lebih terjangkau dari parasol lotion & isinya banyak karena emang buat badan. nggak recommended sih, tapi temen2ku yg kulitnya oily & lagi jerawatan pada ikutan pakai di muka. untung nggak breakout juga, karena dipakainya cuma pas acara itu aja.

      Hapus
  4. parasol spf 30 bisa untuk muka ga ?

    BalasHapus
  5. Yah padahal pengen cobain uv tint tapi kulitku normal to dry cuman kucel kalo dah siang :( oya kak aku kan pake pelembab ponds, spf15 pa++ ada titanium dioxide nya, boleh ga ditemplok lagi sama sunblock lain? Trus urutannya gmana? Soalnya ponds ada powdery finish gitu

    BalasHapus
    Balasan
    1. boleh sih.. tapi sunblocknya cari yang gampang diblend. kalo nggak gitu nanti hasilnya kayak menggumpal di kulit

      Hapus
  6. Kak kulitku kering trus jerawat bekasny jg lumayanlah cocokny pke apa ya,trus juga ak masih remaja thx before ya kak

    BalasHapus
    Balasan
    1. acnes uv tint yg jelas nggak cocok buat kulit kering.
      buat kulit kering sih biasanya parasol, wardah atau skin aqua oke2 aja

      Hapus
  7. Kalo kulitnya mudah berjerawat dan oily sebaiknya pakai yang mana?

    BalasHapus

Semua boleh komentar & kritik, asalkan jangan menyinggung suku, agama & ras, juga jangan menyebar spam. Spam berupa iklan dsb. akan dilempar ke tong sampah